Profilaktyce mają również służyć różnego rodzaju programy telewizyjne, niekoniecznie polskiej produkcji. Lekarz dietetyki wkraczający w życie rodzin cierpiących między innymi na nadwagę, zmienia stopniowo ich nawyki żywieniowe. Przy widocznych efektach tej pracy telewidz zaczyna wierzyć w możliwość zrzucenia nadmiaru kilogramów. Instytut Żywności i Żywienia określa zagrożenia jakie wynikają z jedzenia Fast-food’ów. Stąd też programy promujące spożywanie warzyw pod różnymi postaciami zastępując żywność przetworzoną. Żywe przykłady takie jak osoby po skutecznej kuracji odchudzającej przekonują widzów. Tym bardziej, gdy dietę stosowała osoba znana i lubiana przez ludzi. Autorytetem są też dla ludzi osoby z odpowiednim tytułem naukowym. Powstają również programy płatne w związku z tym nie docierają one do wielu telewidzów. Myślę, że środki masowego przekazu w tym telewizja, angażują się w kampanie edukacji żywieniowej. Programy edukacyjne przekonują, że zdrowa żywność może być smaczna. Więc po co jeść cokolwiek co szkodzi, skoro można połączyć przyjemność z racjonalnym odżywianiem się. Zdrowemu stylowi odżywiania się poświęcone są nie tylko reklamy, ale również magazyny popularno-naukowe w dużej części poświęcone zdrowiu i profilaktyce zapobieganiu chorób, urodzie i sposobach jej pielęgnowania, a także o aktywnym stylu życia. Celem programu jest promowanie zdrowego trybu życia. Magazyny medyczne tworzone w oparciu o aktualne badania naukowe w Polsce i na świecie prezentują porady dotyczące sposobu odżywiania się. Magazyny fitness proponują w swoim programie proste ćwiczenia, które pozwolą nam na utrzymanie kondycji i zdrowia. Elementem programu jest również czas na spotkanie ze specjalistą od diet czy lekarzem.
|