Psychologia ogólna, psychologia rozwojowa, psychologia zwi±zków, rodziny, psychologia i rzeczywisto¶æ, zaburzenia psychiczne

Forum psychologiczne.

#1 2010-04-10 15:25:36

adhd

Administrator

Punktów :   

Przyjació³ka bywa z³ym doradc± 4

Jakie uczucie ma wynie¶æ klient z pierwszego spotkania z terapeut±?

Po pierwsze, ma nabraæ zaufania. Po drugie, relacja ta ma byæ oparta na wzajemnym szacunku. S± to dwa niezbywalne elementy terapii. Je¿eli na jakim¶ etapie terapii ich zbraknie, proces terapeutyczny bêdzie utyka³.

Czy swojego terapeutê trzeba lubiæ?

No pewnie. Im bardziej siê go lubi, im bardziej mu ufa, tym wiêcej ten terapeuta jest w stanie dla nas zrobiæ. To jest naprawdê niesamowite, jak to procentuje. Do mnie po latach przychodz± ludzie i mówi±: "Wiesz, to, co ty mi wtedy powiedzia³a¶, to mi ¿ycie odmieni³o!" albo "Pamiêtasz, da³a¶ mi wtedy ksi±¿kê z dedykacj±, to jest moja gwiazda przewodnia". A ja ju¿ nie pamiêtam, co powiedzia³am, co takiego napisa³am. Mo¿e: "¯yczê ci dobrych ludzi" albo "¯eby¶ by³ dobry dla innych"? Zadziwiaj±ce, ¿e to czasem mo¿e wystarczyæ. Terapeuta powinien byæ wa¿ny dla osoby, której pragnie pomóc. To, co powie, mo¿na pewnie przeczytaæ w co drugiej reklamie. Tre¶æ bywa banalna. Ale autorytet, który jest do niej przywi±zany, to jest ten ciê¿ar nadaj±cy znaczenie s³owom. I to jest te¿ ogromna w³adza, któr± dostaje psychoterapeuta w swoje rêce i któr±, niestety, czasem nie¶wiadomie mo¿e zacz±æ wykorzystywaæ.

Na co klient ma byæ wyczulony?

Na jedn± rzecz. Wszystko, co wymaga wyja¶nienia, powinno byæ wyja¶nione w taki sposób, ¿eby klient to zrozumia³. Terapeuta nie mo¿e mówiæ tak: "Wie pani co, w relacjach interpersonalnych dochodzi czasami do przeciwtransferencji". Mo¿na natomiast powiedzieæ tak: "Wie pani co, tak mi pani przypomina moj± mamê. Taki mi zale¿y, ¿eby siê pani lepiej poczu³a". I to jest w³a¶nie transferencja, czyli przeniesienie wyt³umaczone w jasny i bezpo¶redni sposób. Na terapii ¿adne pytania nie mog± zostaæ bez odpowiedzi. Klient ma prawo pytaæ o wszystko: "Dlaczego przed³u¿amy dzisiaj sesjê?", "Dlaczego pozwoli³a mi pani nie zap³aciæ za ostatnie spotkanie?", "Dlaczego pani milczy?". Terapeuta musi wszystkie w±tpliwo¶ci wyja¶niæ. Wyja¶nienie ma uspokoiæ, przywróciæ zaufanie. Dobry terapeuta nawet nie czeka na takie pytania, na bie¿±co informuje klienta co i dlaczego. Je¶li tego nie robi, co¶ mo¿e byæ nie tak.

Gdzie szukaæ dobrego psychologa?

W ksi±¿ce telefonicznej, poradni zdrowia psychicznego, od znajomych. Tak samo, jak siê szuka dentysty. Czy od razu pani znajdzie dobrego? Niekoniecznie. Co wiêcej, polecony przez kogo¶ nie musi siê okazaæ dobry dla pani. Prawo gie³dy. Czêsto ludzie mnie prosz± o to, ¿ebym kogo¶ poleci³a.
Poleca pani?

Czasem kogo¶ pokierujê do osoby, która wydaje mi siê odpowiednia, ale zawsze uprzedzam: proszê sprawdziæ! Trzeba poczuæ w duszy, czy z t± osob± chce siê pracowaæ, a potem daæ sobie czas - na przyk³ad trzy, cztery spotkania na próbê, ¿eby siê przekonaæ, czy to jest w³a¶ciwa osoba.

Stopka forum

RSS