Forum psychologiczne.
Strony: 1
Twoje dzie³o zyska najwiêksz± warto¶æ, je¶li zdobêdzie popularno¶æ i je¶li bêdzie siê sprzedawaæ!
Tak oto na powrót znalaz³e¶ siê w ramionach i pod kontrol± ludzi.
Wed³ug nich o warto¶ci jakiego¶ dzia³ania czy dzie³a decyduje nie to, ¿e zosta³o wykonane, ¿e jest kochane i ¿e jest ¼ród³em rado¶ci samo w sobie, ale fakt, ¿e pozwoli³o odnie¶æ sukces. Królewska droga do mistyki i do Rzeczywisto¶ci nie prowadzi przez ¶wiat ludzi.
Wiedzie ona przez ¶wiat czynno¶ci, które siê wykonuje dla nich samych niezale¿nie od perspektywy sukcesu czy zarobku.
Przeciwnie do tego, w co siê powszechnie wierzy, lekarstwem na mi³o¶æ i samotno¶æ nie jest towarzystwo innych ludzi, ale kontakt z Rzeczywisto¶ci±.
W chwili gdy dotkniesz tej Rzeczywisto¶ci, zrozumiesz, na czym polega wolno¶æ i mi³o¶æ.
Wolno¶æ od ³udzi — inaczej mówi±c, zdolno¶æ do prawdziwej mi³o¶ci. Nie my¶l, ¿e warunkiem narodzin mi³o¶ci w twoim sercu jest spotkanie z lud¼mi. To nie bêdzie mi³o¶æ, ale czyj¶ urok.
Mi³o¶æ rodzi siê w twym sercu raczej dziêki pe³nemu uwagi kontaktowi z Rzeczywisto¶ci±.
Nie jest to mi³o¶æ dla jakiej¶ szczególnej osoby czy rzeczy, ale jest to czyste odczucie mi³o¶ci, to rzeczywisto¶æ mi³o¶ci, to stosunek i postawa mi³o¶ci.
Taka mi³o¶æ bêdzie nastêpnie z Ciebie promieniowaæ na zewn±trz — na ¶wiat rzeczy i osób.
Je¶li pragniesz, by taka mi³o¶æ zaistnia³a w twoim ¿yciu, to musisz zerwaæ z wewnêtrzn± zale¿no¶ci± od innych ludzi. Wtedy u¶wiadomisz sobie jej istnienie. To, ¿e zawsze by³a w Tobie.
Aby to zrozumieæ, trzeba zaanga¿owaæ siê w sprawy, które kochasz dla nich samych.
A. de Mello Wezwanie do mi³o¶ci
Strony: 1